Fuglehundens nedarvede egensakper

Er noen fuglehunder født med en genetikk som gjør at de blir trege i reisen? Vi stiller noen spørsmål og har funnet svar.

Tekst: Instruktør Jon Georg Hov, Fuglehundens verden

Ny med fuglehund

- publisert i Fuglehunden nr 2/18

Gratulerer med valget! Du vil få utrolig mye glede av å eie en fuglehund.

Slik lærer du hunden å apportere

Apport er et dressurmoment enhver fuglehund bør beherske. Den viktigste grunnen til det er at en god apportør bidrar til en mer human jakt ved at skadeskutt fugl raskt blir funnet og avlivet. Videre stilles det krav til enten apportbevis eller utvist apport dersom du skal få premie i AK- og VK-klassene på jaktprøver. Men apport er også en av de mest krevende dressurøvelsene vi lærer hunden, og det er veldig viktig å bruke god tid og gjennomføre innlæringen stegvis. Nå er båndtvangen her, og sommermånedene er en ypperlig tid til å drive innlæring av apport.

Unghunden tjuvreiser – slik løser du problemet!

De fleste som har jaktet med stående fuglehund, har opplevd at hunden ødelegger jaktbare situasjoner. De fleste hunder støkker fugl av og til, det må vi tåle , men det finnes ikke noe mer irriterende enn når en hund ødelegger fuglesituasjoner gang på gang. Det er ikke uvanlig at unghunder tjuvreiser fugl, det vil si tar opp fuglen på egenhånd, men som regel retter det seg når den får litt mer erfaring. Andre hunder vil fortsette å tjuvreise livet ut hvis vi ikke gjør noe aktivt for å stoppe det. Heldigvis lar problemet seg løse, så lenge vi er klar over hvordan instinktene til hunden fungerer, og hva svi kan gjøre for å påvirke atferd.

Slik trener du unghunden i fjellet!

Å trene unghunder er alltid spennende. Spørsmålene er mange og vi har alltid høye forventninger til vår nye hund. Tar hunden stand? Hvordan er søket? Klarer jeg å stoppe hunden når det letter fugl? Spenningen er stor når vi endelig kan starte treningen.

Jakthunden er skuddredd

En hund som blir skuddredd under jakten er en vond opplevelse for både hund og eier. Ofte kan hunden bli så redd at den ikke vil jakte på flere timer og hele jakten må avlyses. I denne artikkelen skal vi se på behandlingsopplegg og ikke minst hvordan vi kan forebygge dette alvorlige problemet.