Første gang på jaktprøve
Første gang på jaktprøve
Jaktprøver for stående fuglehunder blir stadig mer populært. Det er forståelig. Du får spenning, naturopplevelser, nye bekjentskaper og testet fuglehunden i flotte terreng. Her kommer noen tips og råd til deg som vurderer å stille på jaktprøve for første gang.
Hva er formålet med jaktprøver? Prøvens hovedformål er å:
Avprøve og kartlegge hundens bruksegenskaper og tjene avlsarbeidet. Prøvene skal legges opp som sportslig utøvet, praktisk jakt. Hundens prestasjoner gir oppdrettere verdifull informasjon som brukes for å kunne få enda bedre jakthunder i fremtiden.
Å stille på en jaktprøve skal være hundens (og din) eksamen. Det er viktig at hunden er godt forberedt på det den skal gjøre. Selv om hunden har genetiske nedarvede egenskaper som den er født med, må disse utvikles gjennom trening. Hunden skal også være godt dressert. En jaktprøve er ikke en treningssamling. Det er heller ikke dommerens oppgave å gi deg tips og råd om hvordan du skal føre hunden i terrenget eller hvordan du skal dressere den. Dommerens oppgave er å bedømme hundens prestasjoner den dagen. Når dette er sagt, vil alle jaktprøvedommere ta svært godt vare på deg som stiller for første gang. Dommerne spør alltid før jaktprøven starter om det er noen nybegynnere på partiet og du vil få ekstra oppfølging utover dagen. På partiet er det alltid flere som har mange års erfaring med fuglehund og disse vil også være behjelpelig med å svare på de spørsmål du måtte ha.
Alle som deltar på jaktprøve har vært nybegynnere en gang. Et sted må du begynne.
Men: Husk at det som skjer på trening ofte forsterkes på jaktprøver. Har du en hund som ikke er fast i standen? Har du en hund som ofte blir opptatt av andre hunder hvis de slippes løs sammen i terrenget? Sliter du med å få hunden til å være rolig i oppflukt/når fuglen flyr? Det som skjer på trening vil også skje på en jaktprøve. Om hunden sjeldent er rolig i oppflukt på trening, vil det som oftest være svært vanskelig å stoppe hunden på en jaktprøve. Hundens stressnivå vil som regel bli høyere.
Generell regel: Når du har en lav feilprosent på trening, er det også større sjanse for å lykkes på en jaktprøve.
Før du stiller på en jaktprøve er det et svært godt tips å bli med på en treningssamling i fjellet.
Mange rase/fuglehundklubber arrangerer slike samlinger både høst og vinter. Her får du god instruksjon om hvordan du skal føre hunden og får vurdert og sett om hunden er klar for å delta på en jaktprøve. Dette er en perfekt generalprøve og du blir heller ikke slått ut om hunden ikke oppfører seg slik du ønsker. En del jaktprøver arrangerer også «treningsparti», hvor det er med dyktige instruktører.
Spør gjerne oppdretteren din eller noen du kjenner om du kan blir med og se på en jaktprøve. Ta med hunden. Da får du gitt hunden god trening i å gå i et parti med andre hunder og den får god sosialisering. Mange hunden kan begynne å stresse og det er ikke sikkert du vil kjenne din egen hund igjen i en slik setting. Dette vil både du og hunden lære mye av.
Hva du skal prøve å få til før jaktprøvestart: Når du trener hunden på egenhånd må hunden ha et godt utviklet jaktsøk og være helt fast i stand slik at du kommer opp til den i situasjonen. Du må også ha jobbet med ro i oppflukt, slik at du har en sjanse til å stoppe den i oppflukt og skudd. (På jaktprøver skytes det med startpistol etter at fuglen har lettet i en situasjon med stand først.
På en jaktprøve vil dommerne vurdere hundens jaktlyst, fart, selvstendighet, hvordan den bruker terrenget, viltfinnerevne, behandling av fugl, og samarbeid med deg.
På nkk.no finner du utfyllende informasjon om jaktprøveregler for stående fuglehunder. Det er også her du melder hunden på de ulike jaktprøvene.
Litt kort om klasser og inndeling.
Jaktprøve for stående fuglehunder avvikles både i lavlandet, i skogen og på høyfjellet
Unghundklasse (UK): Klassen omfatter hunder som på prøvedagen er eldre enn 9 måneder og yngre enn 24 måneder.
Åpen klasse (AK): Klassen omfatter hunder som på prøvedagen er eldre enn 24 måneder.
Vinnerklasse (VK): Klassen omfatter hunder som har fått en 1.premie AK, altså den beste premien i kvalitetsbedømmingen, som er UK og AK..
Premiering – legges inn som en egen faktaboks?
Unghund-klasse (UK) og åpen klasse (AK)
Ordinære premiegrader er 1., 2. og 3. premie, samt 0 premie.
For å kunne tildele førstepremie skal hunden ha vært grundig avprøvd i minst 60 minutter. Førstepremie tildeles bare hunder som viser fremragende prestasjoner. Tildeling av førstepremie i åpen klasse krever at hunden kan apportere. Dette skal dokumenteres ved gyldig apportbevis eller ved at apport på utlagt fugl utføres under prøven.
Andrepremie tildeles hund som dommerne anser som en meget god jakthund, men hvor mindre feil eller mangler gjør at den ikke kan få førstepremie.
Tredjepremie tildeles hund som anses som en god jakthund.
Vinnerklasse (VK): Premiering i vinnerklasse forutsetter høyt klassenivå. Dommerne kan, basert på hundens prestasjoner, dele ut fra null til seks premier (1. til 6. premie)
Hva skal du ha med i sekken?
Jaktprøver skal gjennomføres så likt jakt som mulig.. Det betyr klær og utstyr slik at du kan ta vare på seg selv og hunden i mange timer og til tross for væromslag. Godt turtøy med ekstra skift.
Det kan være nyttig og ha en GPS liggende i sekken. Om du og hunden blir avsluttet kan du med sikkerhet finne raskt tilbake til bilen.
Om det er kaldt og bløtt så ha et varmedekken med til hunden. På vinteren et det nyttig med en vinterdress slik at snøballer ikke fester seg i pelsen. Unngå ski med stålkanter.
Hunden kan fort bli dehydrert så vær nøye med at hunden får i seg nok vann i løpet av dagen. Tilsett gjerne noe god smak i vannet, slik at hunden får mer lyst til å drikke. Den trenger også snack i løpet av dagen. Hundepølser, eller små energibokser.
Husk å ta med nødvendige papirer som viser at hunden har de nødvendige vaksiner og eventuelt et apportbevis for deg som skal delta i AK. På høsten må du ha med saueaversjonsbevis. Ta med et ekstra sett med fløyter (om du bruker det) og et ekstra kobbel om det blir ødelagt.