Fuglehundens Verden
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Ny med fuglehund

- publisert i Fuglehunden nr 2/18

Gratulerer med valget! Du vil få utrolig mye glede av å eie en fuglehund.

 De fleste fuglehunder har et fantastisk gemytt. De er vennlige, sosiale og utrolig allsidige.  Turer med fuglehunden i skog og mark, sommer som vinter, er en herlig livstil. Høydepunktet er for de fleste er å gå med en veldressert fuglehund på jakt. Det gir minner for livet.  Det er ikke rart at vi finner noen av våre fuglehundraser på listen over Norges mest populære raser. Samtidig har fuglehunden svært sterke nedarvede egenskaper og stor jaktlyst som krever god oppdragelse for at fuglehunden skal fungere godt som familie og jakthund.

I Norge har vi utrolig mange dyktige oppdrettere i alle raser. De ulike raseklubbene bidrar med verdifull informasjon og veiledning for deg som er på utkikk etter en ny valp.  Det er stor forskjell på å oppdra en fuglehund med stor jaktlyst kontra en selskapshund med lite jaktlyst. Det arrangeres mange ulike dressurkurs for hundeeiere gjennom hele året. Det anbefales at du søker kompetanse hos noen som har utdanning om fuglehundtrening. FKF (fuglehund klubbenes forbund) utdanner jevnlig instruktører som holder gode kurs for fuglehunder over hele landet. Ta kontakt med din lokale fuglehund klubb eller raseklubb. De hjelper deg.

Valpen må preges og sosialiseres

Pregingen er miljøpåvirkningen som alle dyr mottar i deres første levetid. Hvis for eksempel hundevalper ikke preges på mennesker, vil de aldri betrakte mennesker som samarbeidspartnere. De fleste oppdrettere er klar over hvor stor betydning dette har for fuglehundens videre utvikling. Din oppgave blir å fortsette arbeidet med sosialiseringen. Ta med valpen i ulike miljøer og gradvis eksponer valpen til nye situasjoner. Dette er også en utrolig nyttig periode hvor du knytter valpen til deg. Ta valpen med deg på tur i skogen. Ha med en ryggsekk og et tjukt teppe som du legger nederst i sekken. Valpen er utrolig opptatt av deg og du kan starte grunnleggende innkalling. Blir valpen litt vidløftig går du bare raskt i motsatt retning og roper på den. Du roser umiddelbart og gjør deg vennlig i kroppsspråket gjenre ved å sette deg ned på huk. Valpen er engstelig for å miste deg av syne og dette kan du utnytte. Du er nå allerede godt i gang med å lære valpen kontakt og innkalling.  Når du ser at den begynner å bli sliten legger du den ned i ryggsekken og du kan fortsette turen.

Den første tiden med ny familie.

Fuglehunden er et flokkdyr. For å tilpasse seg miljøet har dyrene blitt tvunget til å samarbeide for å overleve, og de som best klarer å samarbeide har størst sjanse for å videreføre sine gener.  I menneske/hund-flokken er det vår oppgave å skape trygget og gode rammer.

Å la hunden få lov til å gjøre det den vil når den vil, er ikke å vise god omsorg. Vi må ta rollen som den styrende. Det er vi som skal kontrollere attraktive ressurser. Godhet og omsorg er viktig, men dette må samtidig kombineres med regler og grenser. Attraktive ressurser for en hund kan f.eks. være mat, leker, en attraktiv ligge plass eller tilgang på oppmerksomhet fra eier.

Å være hjemme alene – flere hunder utvikler separasjonsangst

Når jeg får en ny valp lar jeg valpen som oftest få lov til å ligge i sengen de første dagene. Da føler valpen trygghet og jeg våkner lett når valpen skal ut for å tisse. Etter noen dager starter jeg tilvenningen med bruk av bur. I starten lar jeg buret stå ved siden av sengen min og lar valpens sove der om natten. Etter hvert flytter jeg buret dit hvor jeg ønsker at hunden skal ha sin faste plass.  Å venne hunden til å ligge i et bur er utrolig nyttig på mange måter. Buret blir et trygt og godt sted for hunden å oppholde seg både når dere er hjemme, i bilen, eller når dere er ute og reiser. En annen stor fordel med bruk av bur er at valpen ikke har mulighet til å gjøre feil. All læring gir læring – også det vi ikke ønsker at valpen skal lære. Tygging på sko, møbler, tepper er helt vanlig for en valp. Ha du ikke anledning til å følge med på hva valpen gjør er buret et godt alternativ.

Det er viktig at du styrer tilgangen til deg selv. Grunnen til at mange hunder utvikler separasjonsangst er at kontrasten fra å være med oss til enhver tid til plutselig å bli forlatt blir for stor. Derfor er variasjonen på aktivitet og passivitet viktig også når dere hjemme i huset. I perioder skal hunden ha tilgang til dere og være med dere. Andre perioder må hunden lære seg til å være passiv enten ved at du binder den fast ved hundesengen sin, eller legger den i buret. Det er variasjonen som er viktig – ikke enten eller. Lar du valpen få lov til å følge etter deg til enhver tid og tar den med deg overalt vil sannsynligheten for at den blir engstelig for å være alene bli ganske stor.

Hvordan lærer valpen?

Hvis vi fra et atferdsanalytisk ståsted analyserer situasjoner ser vi at valpen endrer atferd på grunn av konsekvensene atferd får. Valpen utfører altså atferd fordi den:

  1. Ønsker å oppnå noe
  2. Eller å unngå noe

Hver gang du gir valpen et signal vurderer valpen hva som er mest fordelaktig for seg selv.

 

Noen generelle huskeregler for læring:

  1. Fuglehunden skal belønnes med en gang den utfører ønsket handling. Under for eksempel innlæring av innkalling er det mange som belønner når hunden har kommet, i stedet for å belønne idet den begynner å komme.

 

  1. Ikke mas på hunden. Gi kun en tydelig kommando.

 

  1. Kommando først. Her er det lett å gjøre feil. Vi har for eksempel sagt «på plass». Hunden trekker ut til siden og vi trekker hunden tilbake med båndet. Dette blir feil. Her må kommando først, før vi eventuelt trekker hunden tilbake, for at det skal bli etablert læring.

 

 

  1. Bruk av «deprivasjon» hvor hunden har ikke har fri tilgang til en mulig forsterkning gir deg en svært effektiv trening. Skal du for eksempel bruke godbiter i treningen vil en sulten hund være mye mer motivert. Svært nyttig under for eksempel under innlæring av apport. Det samme prinsippet vil være hvis du trener hunden etter at den har ligget å kjedet seg en stund. Da vil din ros og oppmerksomhet gi mye større effekt.

 

 10 tips for deg som er ny med fuglehund

Knytt valpen til deg. Utnytt denne tiden. Valpen ønsker ikke å bli forlatt og det er en fin tid å starte treningen med innkalling og annen dressur.

Du må lære hunden hva «ja» betyr og hva «nei» betyr.

Begynn å bruke bur. Gjør det til en trygg plass. Det er lurt å starte treningen etter at du har vært på tur. Begynner hunden å hyle må du ikke ta den ut. Den roer seg etter hvert. Ta den ut når den våkner. Da må valpen mest sannsynlig ut for å tisse. Det er også nyttig at du med jevne mellomrom legger noe som er attraktivt for valpen i buret. Noen gode godbiter eller et tyggeben. På den måten assosierer valpen buret til noe positivt og ønsker å oppsøke buret på eget initiativ.

Det er lurt å planlegge valpetiden. Har du mulighet så ta gjerne noen dager ferie i starten.

Valpen må bli stueren. Du må regne med noen uhell, men de fleste valper blir stuerene imponerende raskt hvis vi følger noen enkle huskeregler. Valpen må nesten alltid tisse etter den har sovet, spist, eller drukket vann. Tar du med valpen ut etter den har gjort noe av dette, vil den straks venne seg til å gjøre det ute. Det er også lurt å gå ut til det samme stedet hver gang.

Ikke la hunden få mulighet til å gjøre feil. Husk at hunden lærer av alt den foretar seg. Løper den etter skiløpere/ hunder i løypa på søndag formiddag og ignorer din innkalling vil hunden få en sterk positiv forsterkning for å gjøre feil. Da er det bedre å holde hunden i kobbel og helle planlegge en situasjon på mandag kveld (hvor du har planlagt at noen skal møte deg) Da er du forberedt og kan få kvalitet i treningen.

Korte dressurøkter flere ganger befester læringen bedre.

Du må skille mellom aktivitet og passivitet. Valpen har et behov for å bli aktivisert, men trenger også ro og passivitet.

Det kan være lurt å forsiktig begynne å venne valpen til daglig stell og rutiner, som å bli gredd, klippe klør, samt gå i bånd og være med i bil.

Fuglehunder har sterke instinkter. Start tidlig med opplæringen. Fuglehunder kan ofte være langt ifra deg både på fjellet og i skogen. Det er viktig at du også kan kontrollere hunden på avstand. Ta kontakt med erfarne fuglehundfolk. Det er stor forskjell å oppdra en fuglehund og en selskapshund.

 

 

Tilbake

Trykk ENTER for å søke